Vassfaret, Grete og Harry Østerås

Publisert: 21.02.2017

Helt siden tidlig på 50-tallet tok reinsgjeteren Nils Ødegaard og hans kone, Gyda Ødegaard, i mot skoleklasser fra Oslo-området til Søbekkseter helt øverst i Hedalen.
Søbekkseter leirskole på fjellet nært bjørnens rike Vassfaret ble raskt et populært reisemål for skoleelever, hovedsakelig fra Østlands-regionen. I flere år var Søbekkseter en av de mest innovative leirskolene i Norge, både på grunn av sin beliggenhet, vertskap og pedagoger. Ikke minst ble Harry og Grete Østerås i kraft av sin kompetanse og ydmyke stil et begrep i vide leirskolekretser både i Norge og Norden.

Harry og Grete

Mange av de erfaringene som ble gjort øverst i dalen, var svært verdifulle da Vassfaret leirskole startet opp. Denne leirskolen overtok både leirskoleforespørslene framover og Grete og Harry som lærere og vertskap, helt fra oppstart. Grete og Harry laget nytt pedagogisk opplegg tilpasset nye omgivelser, ved elv, skog og fjell, og også et nytt, helhetlig oppholdskonsept ble skapt til det nye leirskolestedet.
Etter Harrys altfor tidlige bortgang har Grete videreført leirskoledriften og den innovative kulturen hvor elevene blir sett, og naturen er deres skolestue.

Hun har vært med å rekruttere yngre lærere og satt dem inn i leirskolens muligheter og gleder. Hele tiden med et smil, og hvor ingen dager er like.

Vassfaret leirskole ville ikke ha vært det samme uten alle åra med Harry og Grete Østerås. De ble utnevnt til æresmedlemmer av Norsk leirskoleforening i 2009. Grete har hatt verv i NLF gjennom mange år, både som styremedlem og nestleder.

Utsikt over Vassfaret

Gå tilbake til oversikten