Norsk Leirskoleforening vil anbefale sine medlemsbedrifter å følge følgende prosedyrer.
1 Bakgrunn
Arbeidsmiljøloven krever at alle virksomheter driver et systematisk, målrettet og dokumenterbart arbeid med helse, miljø og sikkerhet (HMS-internkontroll).
Arbeidsmiljøloven er til nå, formelt sett kun rettet inn mot det voksne arbeidsmiljøet.
For elevenes sikkerhet: Jfr. Forskrift for miljørettet helsevern.
2 Ansvar
Leirskolens personale (også vaktmester, kjøkkenpersonell og andre) bør minst en gang i året drøfte sikkerheten både for seg selv og for de besøkende klasser.
I forskrift for leirskolevirksomhet heter det at ein må sørgje for elevane sin tryggleik under heile opphaldet.
Leirskole er en del av grunnskolen, og lærerne har ifølge sin instruks også ansvar for elevenes arbeidsmiljø og sikkerhet.
3 Internkontroll
Internkontrollsystemet forutsetter at
4 Skademelding
De fleste uhell og ulykker på leirskole skjer innendørs. Det er likevel slik at de mer alvorlige ulykkene gjerne skjer utendørs. Alle områder (inne og ute) som brukes av leirskolen omfattes av internkontrollbestemmelsene. Vær oppmerksom på betydningen av å sende inn skademelding til NAV, og at denne elektroniske blanketten (Yrkesskade) gjelder både elever og ansatte. Vær behjelpelig og nøyaktig med en nærmere beskrivelse av hendelsesforløpet, årsaker eller omstendigheter som førte til ulykken, og oppgi navn og adresse på eventuelle vitner.
5 Innemiljø
Leirskolen bør utarbeide en sjekkliste; for kartlegging og sikring av innemiljøet. Sjekklista bør særlig benyttes for å kontrollere elevenes innemiljø. Sjekklista bør inneholde:
6 Sikkerhet Utendørs
Leirskolen bør utarbeide en sjekkliste for kartlegging og sikring av det indre og ytre leirområdet (utemiljøet). Sjekklista bør benyttes for å kontrollere elevenes utemiljø og inneholde:
7 Brannberedskap
Branninstruksen skal være oppslått og kommentert hver uke
Brannforskriftenes §2-6 forlanger at det skal være fast nattevaktordning i bygninger med mer enn 50 sengeplasser. Brannsjefen kan godkjenne at slik vaktordning erstattes av annen form for overvåkning, dersom denne kan anses likeverdig.
8 Beredskapsplan ved ulykker
Det vil helst gå godt. Ved alle leirskoler skal det likevel utarbeides en handlingsplan for hva en gjør hvis ulykken først er ute. Eier/rektor bør sørge for at alle i personalet har en slik plan, er kjent med den og vet hvordan de skal handle i en krisesituasjon, også dersom lederen er borte!
En slik plan bør inneholde:
1
Den av personalet som først kommer fram til den forulykkede, tar selv eller sørger for at en annen raskt tar kommandoen, får oversikt og sikrer at:
2
Eier/rektor sørger for:
3
Følgende tiltak gjennomføres straks:
4
Legg vekt på:
5
Ved ulykker med døden til følge følges de samme prosedyrer som ovenfor. Vær ekstra nøye med at elevens foresatte får rask og korrekt informasjon på en taktfull måte, og at elevene gis god informasjon.
Hjemmeskolen har trolig en egen handlingsplan når en elev dør. Dersom dødsfallet inntraff på leirskolen, vil det være naturlig at leirskolen holder god kontakt med hjemmeskolen, deltar på reisen tilbake til skolen, deltar i minnesamvær, samtale med de foresatte og i begravelsen. Kondolanse til det rammede hjemmet må skje ved personlig frammøte.
Det er viktig at foreldrene til alle elevene i den klassen som har mistet en elev, får en innføring i sorgreaksjoner barn får på kort og lang sikt.
6
La i første omgang politiet/lensmannen ta seg av forholdet til pressen.
7
Nødtelefoner
Når liv og helse står på spill