FN-sambandet inviterer til samarbeid; besøk på nordisk leirskoleseminar

Publisert: 07.08.2024

fv Trygve Jæger fra Hardangerakademiet, Juha Kuronen, leder finsk leirskoleforening, hospitant FN-sambandet, Kai Grieg fra Bergenskontoret til FN-sambandet og Tuija Laitinen, finsk leirskoleforening.

Tenk globalt – undervis lokalt

 Av Kai Grieg, FN-sambandet kai.grieg@fn.no 

– Hva er den beste måten å undervise om fred og samarbeid på? Dette er spørsmålet Jondal Leirskole og FN-sambandet sammen har prøvd å besvare, etter at Hardangerakademiet opprettet leirskole i den idylliske fruktbygden nedenfor Folgefonna. Samarbeidet er det første av sitt slag i Norge, men burde ikke overraske noen. Hvis vi legger leirskolenes formålsparagraf ved siden av bærekraftsmål 4 om utdanning og FN-sambandets formål så ser vi at det er mange fellestrekk.

 

Vi i FN-sambandet har gjennomført to ulike opplegg sammen med leirskolen i 2023 og i år.

Ett utendørs undervisningsopplegg om bærekraftsmålene med praktiske oppgaver og et rollespill om atomnedrustning. Elevene har gitt kommentarer som: «gøyere enn svømming», «spennende» og «lærerikt». 

Mens en av oppgavene om bærekraftsmålene handler om hvordan en liten gruppe best kan samarbeide om å løse en oppgave (stikkord her kan være kommunikasjon, lytte til hverandre og ha en klar plan), så handler rollespillet om hvordan FN prøver å hindre at flere land lager atomvåpen.

Begge oppleggene er tilpasset leirskolen med å bruke arealene og uteområdet og at elevene står fritt til å velge hvordan de vil løse oppgaver. 

FN-sambandet har skoleverket som målgruppe,
men har ikke historie for å samarbeide med leirskolene.
Det er det på tide å gjøre noe med.

Jeg er sikker på at vi kan utfylle hverandre, slik vi har gjort i Jondal.
Leirskolene har sin styrke i å ha praktisk undervisning
som tar utgangspunkt i stedet skolen ligger.
FN-sambandets styrke er å bringe det
internasjonale samarbeidet inn i undervisningen. 
 

Tenk på det: Alle store problemer i verden har
lokale forgreininger. Klimakrisen har følger
i alle lokalsamfunn, en sykdom et sted kan
spre seg til hele verden og selv små steder
merker konsekvensene av Russlands
angrepskrig mot Ukraina.
 

På vår nettside fn.no ligger det mange undervisningsopplegg. De kan alle fritt bruke, men hvis dere inviterer oss i FN-sambandet så kommer vi gjerne og gjennomfører dem. Ta kontakt med et av våre 6 kontorer for å avtale.  

Svaret på spørsmålet om hva som er den beste måten å undervise om fred og samarbeid på, har vi ikke det endelige svaret på. Mens vi arbeider videre for å finne det svaret vil vi gjerne sammen med dere, bidra til at fremtidens elever er bedre forberedt på å møte fremtidens utfordringer. 

Gå tilbake til oversikten