Bjøntegaard leirskole

E-mail: leirskole@bjontegaard.no
Web: http://www.bjontegaard.no
Kontaktperson: Lars Erik Bjøntegaard, daglig leder

Familien Bjøntegaard har arrangert sommerleir for hundrevis av barn hvert år siden oppstarten i 1946, og i 1995 begynte vi å tilby leirskole vår og høst. Leirskolen ligger på Hanestad i Rendalen kommune i Østerdalen og med Norges lengste elv, Glomma, som nær nabo. Hanestad ligger midt mellom Oslo og Trondheim, og det er enkel adkomst fra både riksvei 3 og Hanestad stasjon på Rørosbanen. Leirskolen har åpent vår og høst, og har en kapasitet på 90 senger fordelt på 20 soverom.

Hovedrammer for undervisningen:

All undervisning skjer utendørs og vi tilstreber størst mulig egenaktivitet fra elevene: læring gjennom erfaring! Det er mulig å velge mellom et stort antall undervisningsøkter innenfor disse hovedområdene:

• Hvordan ferdes i naturen: bruk av kart, kompass og orientering etter naturens egne tegn, førstehjelp på ulike nivåer
  • Is og vann former landskapet: området har mange synlige spor etter istiden da Nedre Glomsjø dekket dalen, elva Tegninga med fossefall og aktive jettegryter og Jutulhogget, en av Nord-Europas største canyoner
  • Naturen som ressurs:
  • Skogsdrift fra eldre og nyere tid med bruk av forskjellige redskaper. Brenning av tjære og kullstift
  • Vannkraft: besøk i et minikraftverk og vi ser på sporene som kraftverket lager i naturen
  • Jakt og fiskekultur i innlandet
  • Villmarksliv med mulighet for overnatting i gapahuk eller lavvo
  • Flora og fauna; fra dalbunnen og til snaufjellet hvor vi møter alt fra fisk i Glomma til de fire store rovdyrene våre som ferdes i området

Fritidsaktiviteter:

Leirskolen har et stort antall fritidsaktiviteter som fritt kan benyttes etter endt undervisning. Noen aktiviteter krever at voksen er med. Instruksjoner gis og nødvendig utstyr lånes ut før de tas i bruk.

• Oppvarmet utendørs svømmebasseng i perioden 1. juni til 20. september

• Klatring og rappellering fra 12 m høyt klatretårn

• Ridning, kjøring og stell med Nordlandshestene våre

• Stell og kos med dyrene: griser, sauer, ender, høner og kaniner